16-24 Weken
Je baby groeit in deze weken van de grootte van een donut tot een ijshoorntje. Het tweede trimester is begonnen en deze weken verlopen (meestal) fijner dan het eerste trimester. In deze periode voelen de meeste ook de eerste bewegingen. De ene wat eerder dan de ander, maar bij 24 weken hebben alle zwangeren weleens een schopje gevoeld van de baby.
Twintig weken echo
De 20-weken echo wordt ook wel structureel echoscopisch onderzoek (ttSEO) genoemd. Hoofddoel van de 20-weken echo is onderzoek naar de eventuele aanwezigheid van een open rug of een open schedel. Ook wordt er bij deze echo uitgebreid gekeken naar de ontwikkeling van de organen van het kind. Hierbij kunnen ook andere lichamelijke afwijkingen worden gezien. Verder wordt gekeken of het kind goed groeit, waar de placenta ligt en of er voldoende vruchtwater is.
Omdat dit een zeer specialistische echo is, laten we deze maken door onze ervaren echoscopisten bij echocentrum Rijswijk of het Haagse Hof. Wij zullen na de termijn echo een afspraak maken bij de door jou gewenste locatie.
De 20-weken echo wordt uitgevoerd tussen 18-21 weken, met een voorkeur voor week 19 en 20. Het is geen verplicht onderzoek, maar voor vele kan het een geruststelling zijn om je baby te zien. Echter is een 20 weken echo geen garantie van een gezond kind, omdat niet alle afwijkingen zichtbaar zijn op deze echo. Deze echo zit in het basispakket en wordt vergoed door de verzekeraar.
Wanneer er wel een afwijking is gezien, verwijzen we jullie dan naar een specialistische ziekenhuis om nogmaals een echo te laten maken. Soms krijg je dan ook de keus om een vruchtwaterpunctie of bloedonderzoek te doen om meer duidelijkheid te krijgen over de afwijking. Bij een vruchtwaterpunctie is er een kleine kans op een miskraam (risico van 2 op 1000). Bij elk onderzoek bepaal je zelf of je het wilt en wat je doet met de uitslag; deze keuze is uiteraard helemaal aan jou.
Borstvoeding of flesvoeding
Als de baby geboren is krijgen jullie de keuze tussen borstvoeding en flesvoeding. Uit onderzoek is gebleken dat borstvoeding de beste voeding is voor een pasgeborene, maar dat betekent niet dat flesvoeding minder goed is voor de baby. Het belangrijkste is dat je met de juiste informatie een keuze maakt voor een manier van voeden waar jij je prettig bij voelt.
Borstvoeding
Borstvoeding bevat antistoffen die het immuunsysteem van je baby stimuleren, en daarmee dus je baby beschermt tegen mogelijke infecties. Ook hebben kinderen die borstvoeding krijgen minder vaak last van allergieën. Daarnaast is borstvoeding afgestemd op de ontwikkeling van je baby. Dat houdt in dat de samenstelling van jouw borstvoeding zal meegroeien met de behoeftes van de baby.
Voor moeders heeft het geven van borstvoeding ook voordelen: je bent sneller op je oude gewicht en de kans op borstkanker is aantoonbaar kleiner als je langer voedt. Borstvoeding geven moeten jij en de baby leren. Het is een natuurlijk iets, maar gaat niet automatisch. Wij zullen je hierbij helpen door middel van behulpzame tips te geven.
Flesvoeding
Kies je ervoor om flesvoeding te geven? Koop dan voor een pasgeboren baby altijd zuigelingenvoeding nummer 1. Er zijn vele merken flesvoeding te koop. De merken verschillen vooral qua prijs, maar zijn allemaal goed qua inhoud. Kies daarom een merk waar jij je vooral goed bij voelt.
In het ziekenhuis in onze regio werken ze samen met Nutrilon. Wil jij liever een ander merk geven aan je kindje, neem dit dan mee naar het ziekenhuis en stop het in je (vlucht)koffer. Als je eenmaal een merk gekozen hebt, raden we af om van merk te wisselen. Hier kunnen kindjes namelijk last van krijgen.
Gebruik altijd de verhoudingen die staan aangegeven op de verpakking. Verdun de voeding nooit met extra water tenzij wij of een consultatiebureau dit als advies hebben meegegeven!
Soorten flessen
Er zijn vele soorten flessen om baby’s mee te voeden. Welke fles het beste is verschilt per baby. Een hongerige of snel drinkende baby zal een andere fles en speen nodig hebben dan een langzame drinker. Koop daarom niet meteen veel flessen tegelijk totdat je weet welke fles–speen–combinatie goed bevalt. Koop voor de eerste week 2 verschillende flessen en spenen en ontdek welke het beste bij jullie kindje past. Let erop: koop altijd een speen voor een pasgeborene voor de eerste weken!
Cursussen
Veel aanstaande ouders kiezen voor het volgen van een zwangerschapscursus als aanvulling op onze zorg. Een cursus kan een aanvulling zijn op informatief, sportief en/of ontspannend gebied. Het belangrijkste bij het kiezen van een cursus is dat je iets kiest wat bij jou past. In onze praktijk geeft Wiola, een van de kraamverzorgsters, ook zwangerschapscursussen in het Engels of Pools. Ben je geïnteresseerd in het volgen van een cursus? Neem dan contact met ons op voor meer informatie
Verlof regelen
Als zwangere in loondienst heb je recht op 16 weken zwangerschapsverlof. Je mag hierbij zelf kiezen wanneer je verlof in gaat. Dit moet minimaal vier weken voor de uitgerekende datum zijn, maar kan ook bijvoorbeeld zes weken voor de verwachting zijn. Gedurende deze periode wordt het salaris volledig uitbetaald. Ons advies is om met 34 weken met verlof te gaan, zeker als je baan fysieke inspanning en/of veel reistijd benodigd.
Kijk voor alle informatie over verloven op de site van de Rijksoverheid. Ben je ondernemer? Ook dan zijn andere regelingen voor een goed zwangerschapsverlof.
Kinkhoest vaccinatie
Je kunt ervoor kiezen om rond 22 weken zwangerschap jezelf te laten vaccineren tegen kinkhoest. Deze vaccinatie is bedoeld om je kindje de eerste weken na de geboorte te beschermen tegen kinkhoest. Wil jij een kinkhoestvaccinatie? Dan kun je een afspraak maken bij het CJG.