11-16 Weken
De eerste 3 maanden zijn al weer voorbij. Voor vele zijn deze toch wel de spannendste. De meeste zwangerschapskwaaltjes die bij het eerste trimester horen zullen verdwijnen. Je zal je minder vermoeid voelen en de kans is groter dat de misselijkheid waar je misschien last van had langzaam verdwijnt. Je kindje is ook in rap tempo gegroeid en heeft tegen deze tijd de belangrijkste organen al ontwikkeld. Jouw kindje is rond 16 weken zo groot als een donut en kan je tijdens de termijn echo al beter zien. Hij of zij heeft dan al namelijk al de vorm van een piepklein mensje.
13 Weken echo
De 13-weken echo wordt ook wel structureel echoscopisch onderzoek (etSEO) genoemd. Deze wordt uitgevoerd tussen 12+3 en 14+3 weken zwangerschap. Er wordt o.a gekeken naar de schedel, het hart, de buik, de armen en benen, de wervelkolom, de nekplooi, de placenta en de hoeveelheid vruchtwater.
Soms is het moeilijk om alles goed te beoordelen omdat het kindje nog klein is. Als dit het geval is, kunnen we voorstellen om een vaginale echo uit te voeren. Mocht het dan nog steeds niet goed te zien zijn, dan wordt er opnieuw gekeken bij de 20 weken echo, mits er geen vermoeden is van een afwijking.
Wanneer er wel een afwijking is gezien, verwijzen we jullie dan naar een specialistisch ziekenhuis om nogmaals een echo te laten maken. Zij kunnen jullie vertellen of er daadwerkelijk sprake is van een afwijking en wat het vervolgtraject wordt.
Regelzaken
Tijdens de zwangerschap moet er het een en ander geregeld worden. De belangrijkste zaken hebben we voor jullie op een rij gezet.
Bloedonderzoek
Tijdens de eerste controle zullen we je een verwijzing geven voor een uitgebreid bloedonderzoek. We doen dit onderzoek bij alle zwangeren, zodat de zwangerschap zo goed mogelijk kan starten. Het bloed wordt geanalyseerd op:
- bloedgroep/rhesusfactor
- irregulier antistoffen
- Hb (ijzergehalte), glucose (suikergehalte), Ferritine, mcv, trombo’s
- rubella
- hepatitis B (leverziekte)
- lues (sexueel overdraagbare aandoening)
- hiv (sexueel overdraagbare aandoening)
(Het bovenstaande is het basis onderzoek, mocht er meer nodig zijn zullen wij je dit vertellen)
Wij raden aan om het onderzoek te laten doen in het ziekenhuis waar je zou willen bevallen of waar je al bekend bent. We bespreken de uitslagen van het onderzoek met jou tijdens de tweede afspraak.
Kraamzorg / kraampakket aanvragen
Nadat duidelijk is hoeveel weken je zwanger bent, is het erg belangrijk om een erkend kraambureau in te schakelen. Deze kunnen helpen bij de zorg die je nodig hebt nadat je bevallen bent. Verloskundigen praktijk Margriet heeft een groot netwerk en kent daarom veel erkende kraambureaus in Den Haag. Wij hebben zelf ook een kraambureau binnen onze praktijk, genaamd Kraamzorg Margriet & Robin. Met ons eigen kraambureau kunnen we snel schakelen en vaak al meteen de kraamzorg regelen tijdens de intake of vervolg afspraak.
Het is ook belangrijk om zo snel mogelijk een kraampakket aan te vragen bij je verzekering. Het kraampakket is een pakket waarin benodigdheden zitten voor, tijdens en na de bevalling. Denk aan kraamverbanden, matjes (onderleggers), navelklem, alcohol, steriele gazen etc. Wordt een kraampakket niet vergoed door de zorgverzekering, dan raden we aan om deze zelf aan te schaffen. Je kunt een kant en klaar pakket bij de apotheek of prenatal halen, maar je kan ook alles los kopen bij de drogist.
Erkenning / naamgeving
Zijn julie niet getrouwd of hebben jullie geen geregistreerd partnerschap, maar willen jullie wel samen de verantwoording voor jullie kindje? Regel dan voor de 24e zwangerschapsweek de ‘erkenning van de ongeboren vrucht’. Dit kan je regelen bij het gemeente huis waar jullie ingeschreven staan. Zo heeft het kindje vanaf de geboorte meteen twee wettelijke ouders. Ook kan het kindje dan direct de juiste achternaam krijgen.
Na jullie afspraak krijgen jullie de akte mee. Deze akte moet je meenemen naar de afspraak van de aangifte van jullie kindje nadat deze geboren is. Sinds 2023 krijg je tijdens de erkenning ook automatisch beide het gezag over jullie kindje.
Kinderdagopvang
In Den Haag en het Westland is voor de kinderopvang een lange wachtlijst. Dit is dan ook iets wat je snel moet regelen. Het is is voor ouders altijd een geruststellende gedachte dat jullie kindje ergens wordt ondergebracht waar jullie een goed gevoel bij hebben. Zo kunnen jullie ook met een gerust gevoel weer fijn gaan werken.
Zwangerschapsverlof / ouderschapsverlof
Als zwangere in loondienst heb je recht op 16 weken zwangerschapsverlof. Je mag hierbij zelf kiezen wanneer je verlof in gaat: dit kan 6 weken voor de uitgerekende datum zijn, maar je moet in ieder geval 4 weken voor de uitgerekende datum met verlof. Gedurende deze periode wordt het salaris volledig uitbetaald.
Beval je na de uitgerekende datum, dan heb je recht op langer verlof. De duur van het verlof na je bevalling is minimaal 10 weken. Werk je als ZZP-er dan kan je via het UWV de ZEZ uitkering aanvragen.
Werkende ouders hebben wettelijk recht om tijdelijk minder te werken. Deze uren worden afhankelijk van de afspraken met de werkgever deels of niet doorbetaald. Lees meer
De 22 weken prik
Je kunt ervoor kiezen om rond 22 weken zwangerschap jezelf te laten vaccineren tegen kinkhoest. Deze vaccinatie is bedoeld om je kindje de eerste weken na de geboorte te beschermen tegen kinkhoest. Wil jij een kinkhoestvaccinatie? Dan kun je een afspraak maken bij het CJG.
Klossen
Tijdens de bevalling en in het kraambed heb je klossen nodig om je bed te verhogen. Zo kunnen wij en de kraamverzorgende op een prettige hoogte werken. Je kunt deze klossen vanaf 37 weken lenen bij een thuiszorgwinkel, zoals Medipoint. Is het niet mogelijk om je bed op klossen te zetten, dan kun je eventueel lege kratten bier gebruiken om je bed te verhogen.
Zwangerschapskwaaltjes
Helaas kunnen er in de zwangerschap verschillende kwaaltjes optreden op zowel fysiek als mentaal vlak. Gelukkig is er vaak iets aan te doen. Bespreek de kwaaltjes met ons of kijk eens op de volgende links voor meer informatie: de verloskundige en how about mom.
Afspraken bij verloskundige
Tijdens de intake hebben we samen gekeken naar hoe we jou het beste kunnen begeleiden in deze zwangerschap. Er bestaat de traditionele manier, waarbij je in het begin van elke maand 15 minuten bij de verloskundige langskomt. Er is ook een moderne manier, genaamd centering pregnancy. Dan zijn al je afspraken in groepsvorm met andere moeders die rond jouw verwachtingsdatum ook geboorte zullen geven. Als je voor deze vorm van begeleiding kiest, krijg je alle afspraken al mee tijdens de tweede afspraak tijdens het counselingsgesprek.
Wil je liever zorg op de traditionele manier, dan duren onze afspraken gemiddeld 15 minuten. In het begin van de zwangerschap kom je gemiddeld iedere vier weken. Vanaf 24 weken kom je elke drie weken langs. Vanaf 30 weken kom je elke twee weken langs en aan het einde van de zwangerschap kom je iedere week op controle. Als het nodig of wenselijk is, is het altijd mogelijk om vaker op controle te komen. Neem gerust contact met ons op om deze wensen te bespreken!
Wat doen we?
Zowel tijdens centering pregnancy als tijdens de traditionele controles bespreken we hoe het de afgelopen weken met je is gegaan en controleren we je bloeddruk. Ook doen we uitwendig onderzoek om de groei en de ligging van je kindje te controleren en luisteren we naar het hartje van je baby.
Vanaf 28 weken zwangerschap kunnen we de ligging van het kindje bepalen. In de laatste maand wordt ook naar de indaling van het hoofdje in het bekken gevoeld. Aan het einde van de zwangerschap rond 33 weken maken we een afspraak om de bevalling te bespreken. We maken dan een gepersonaliseerd bevalplan. De volgende afspraak geven we jullie bevalling instructies mee, zoals wanneer je ons moet bellen.