+31610260103

05 – 11 Weken

Je baby is inmiddels flink gegroeid; bij tien weken is die al zo groot als een bonbon!

Je lichaam is hard bezig om je kindje te laten groeien. In deze periode kunnen ook de eerste zwangerschapssymptomen komen. Wil je meer weten over de zwangerschapssymptomen? Kijk dan in onze bieb.

Echo 1e trimester

Het is alleen mogelijk om op onze hoofdlocatie in de Weimarstraat echo’s te laten maken. Indien het niet mogelijk is om naar deze locatie te komen, zoeken we graag naar andere oplossing.

Vroege echo

Vooral in het begin kan je onzeker zijn over je zwangerschap. Is alles wel goed? Klopt het hartje wel? Je kan je gerust laten stellen door bij ons een vroege echo te laten maken. Bij deze echo kijken we of het hartje klopt, of het kindje op de juiste plaats zit in je baarmoeder (niet buiten de baarmoeder) en of het één of meerdere kindjes zijn.

Het is bijna altijd mogelijk om deze echo gewoon via de buik te maken, maar in sommige gevallen moeten wij via de vagina naar het kindje kijken. Naast de onzekerheid gerust te stellen, kunnen er ook andere redenen zijn voor een vroege echo. Wij zullen dit dan aangeven bij jouw intakegesprek.

Termijnecho

Bij de eerste controle berekenen we jouw uitgerekende datum aan de hand van je laatste menstruatie. Om te controleren of deze datum klopt maken we een termijn echo. Deze echo wordt gemaakt tussen de 10 en 12 weken, zodat we zeker weten wanneer je uitgerekend bent. Tijdens deze echo kunnen we zien of het hartje klopt en of er sprake is van een meerlingzwangerschap.

De intake

De eerste controle zal ongeveer 45 minuten duren. Tijdens deze eerste afspraak zullen we veel vragen stellen over jouw gezondheid en levenswijze, zowel van jou als die van je partner. Daarnaast doen we ook een aantal testjes, zoals je bloeddruk meten en wegen. We bespreken verder de gezondheid van directe familieleden, in verband met erfelijke ziektes of afwijkingen en geven deskundige informatie over hoe je het best gezond zwanger kunt zijn.

We overleggen ook waar nodig met de gynaecoloog om een passend zorgpad voor jullie op te stellen met als doel een zo gezond mogelijke start van jullie kind. Verder krijg je van ons een verwijzing voor het bloedonderzoek en een afspraak voor de eerste termijnecho.

We snappen dat het misschien te veel informatie kan zijn om goed op te nemen. Daarom krijg je informatiebrochures mee over de zwangerschap, structureel Echo Onderzoek en prenatale screening. Over de laatste twee facetten zullen wij je ook counselen indien je hier meer informatie over wenst in een daaropvolgende afspraak. In onze praktijk proberen wij altijd de termijn echo te koppelen in combinatie met een afspraak voor de counseling voor het doen van prenataal onderzoek.

Prenatale screening

In de zwangerschap worden er meerdere onderzoeken aangeboden. Het is belangrijk om de gekregen informatie over de onderzoeken goed door te nemen. De meeste zwangerschappen verlopen zonder problemen. Slechts vier procent van de baby’s hebben bij de geboorte een erfelijke aandoening of aangeboren afwijking; in minder dan 0.5% gaat het om een ernstige afwijking.

Voor iedere zwangere vrouw in Nederland is het mogelijk om al vóór de geboorte een onderzoek te doen om eventuele aandoeningen te ontdekken. Dit soort onderzoeken noemen wij prenatale screening. Het doel hiervan is om diverse handelingsopties aan te bieden, zoals een behandeling starten of het beëindigen van je zwangerschap.

 

Nipt

De nipt is een bloedonderzoek die wordt gebruikt als screenings methode om downsyndroom, edwardssyndroom en patausyndroom op te sporen. Je kan zelf kiezen of je hiervoor een prenatale screening wilt doen. Heb je tijdens je eerste bezoek aan ons gezegd dat je meer wilt weten over prenatale screening? Dan krijgt je hier een uitgebreid gesprek over de mogelijkheden. Kijk voor meer informatie, folders en animatievideo’s op www.pns.nl de website over pre- en neonatale (na de geboorte) screeningen. Wij informeren je graag!

13 Weken echo en 20 Weken echo

De 13- en 20-weken echo wordt ook wel structureel echoscopisch onderzoek (SEO) genoemd. Hoofddoel van de 13/20-weken echo is onderzoek naar de eventuele aanwezigheid van een open rug of een open schedel. Ook wordt er bij deze echo uitgebreid gekeken naar de ontwikkeling van de organen van het kind. Hierbij kunnen ook andere lichamelijke afwijkingen worden gezien. Verder wordt gekeken of het kind goed groeit, waar de placenta ligt en of er voldoende vruchtwater is.
De 13/20-weken echo is geen garantie voor een gezond kind. Niet alle afwijkingen worden gezien op de echo. De echo is geen verplicht onderzoek. Als er geen afwijkingen zijn gezien, kan dit een geruststelling zijn. Wanneer er wel een afwijking is gezien sta je voor een lastige beslissing. We verwijzen jullie dan naar een specialistische ziekenhuis om nogmaals een echo te laten maken. Zij kunnen jullie vertellen of er daadwerkelijk sprake is van een afwijking en wat het vervolgtraject wordt.

Kijk voor meer informatie, folders en animatievideo’s op www.pns.nl de website over pre- en neonatale (na de geboorte) screeningen.

Prenatale diagnostiek

Een prenatale screening is een screening voor iedereen, ongeacht of er een verhoogd risico is op een aangeboren afwijzing. In tegenstelling hiervan is de prenatale diagnostiek een gericht onderzoek voor zwangeren die wél een verhoogd risico hebben op een kind met een aangeboren afwijking.

We spreken over een verhoogde kans op een aangeboren afwijking wanneer:

  • De NIPT een afwijkende uitslag geeft;
  • Er bepaalde erfelijke aandoeningen in je familie voorkomen (bijvoorbeeld een kind met open rug);
  • Er uit de dertien en/of twintig weken echo aanwijzingen lijken te zijn op een aangeboren afwijking.

Als er op voorhand geen verhoogd risico is op een aangeboren afwijking, heb je alleen de keus voor het NIPT onderzoek en/of de dertien en/of twintig weken echo.

​Lees hier meer over prenatale diagnostiek.

Centering pregnancy

Doe mee met Centering Pregnancy voor een andere zwangerschapsbegeleiding! Je zwangerschapscontroles vinden bij deze vorm van zorg plaats in tien bijeenkomsten van twee uur. Deze afspraken zijn samen met andere zwangeren die rond dezelfde tijd als jij hun kindje verwachten.

We maken er geen tuttig praatgroepje van, maar creëren een plek waar juist veel tijd en aandacht is om dingen te bespreken die er écht toe doen in jullie zwangerschap. Je bouwt vaak een band op met je groepsgenoten die tot jaren na de bevalling waardevol kan zijn.
Ook voor partners is er een plek binnen Centering Pregnancy. De ervaring leert dat vrouwen die deel hebben genomen sterker en positiever terugkijken op hun zwangerschap en bevalling. Dat gunnen wij natuurlijk iedereen! Bij je aanmelding kun je aangeven of je voor deze vorm van zorgt wilt kiezen tijdens jouw zwangerschap.