+31610260103

0-5 Weken

Is het gelukt en ben je zwanger geworden? Gefeliciteerd! Het eerste teken dat je misschien zwanger bent is vaak het uitblijven van je menstruatie. Dit wordt daarna bevestigd door een positieve zwangerschapstest. Soms kan je het gewoon niet geloven en doe je meerdere testen. Dat is een logische reactie, maar wees gerust: de zwangerschapstesten die je in de winkel kan kopen zijn heel betrouwbaar. Op het moment van je positieve zwangerschapstest is je baby nog heel klein, slechts de grootte van een hagelslagje!

Meld je Online aan of maak een afspraak

Zodra je weet dat je zwanger bent, kan je ons bellen of jezelf online aanmelden. Wij plannen altijd de eerste afspraak in rond 6 tot 7 weken zwangerschap. Ook is het mogelijk om een vroege echo te plannen. Als je dit wenst, kun je dit alvast aangeven tijdens het eerste telefoongesprek.

Foliumzuur & Vitamine D

Het beste moment om foliumzuur en vitamine D te nemen, is zodra je een wens hebt om zwanger te worden. Welk merk je kiest maakt niet uit, want alle foliumzuur en vitamine D tabletten zijn goed voor zwangerschap. Foliumzuur vergroot de kans op een gezonde zwangerschap, door bijvoorbeeld de kans te verminderen op een kindje met een open rug of schedel. Het beste is vier weken voor de bevruchting te starten en daarna door te gaan tot 10 weken na de bevruchting.

Voeding en leefstijl

Voor een goede ontwikkeling van jouw baby is het belangrijk om zo gezond mogelijk te leven. Dit houdt in dat je stopt met roken, drugs gebruik en het drinken van alcohol. Daarnaast raden we aan dat je gezond en gevarieerd eet en voldoende beweegt. Als extra kan je foliumzuur en vitamine D innemen. Je hoeft absoluut nog niet voor twee te eten, er is namelijk nog geen tweede persoon in jouw buik!

Bloedverlies en miskraam

In de eerste drie maanden van de zwangerschap heeft ongeveer 1 op de 5 vrouwen last van bloedverlies. Dit kan in het begin komen door de innesteling of, in het ergste geval, een miskraam. 1 op de 10 zwangerschappen eindigen pijnlijk genoeg in een miskraam. In de meeste gevallen is er sprake van een aanlegfout waardoor het vruchtje niet kan groeien. Zelden is het een erfelijk probleem, dus maak je daar geen zorgen over. Hoe ver je ook zwanger bent, een miskraam is voor veel vrouwen emotioneel pijnlijk. Denk je dat je een miskraam hebt, neem dan direct contact met ons op!

Als je een miskraam hebt, stoot je lichaam het vruchtje af. Dit voelt aan als een heftige menstruatie. Het is een natuurlijk proces, maar voor veel vrouwen een ingrijpende gebeurtenis. Heb je last van veel bloedverlies, neem dan altijd contact met ons op. We kunnen met een echo kijken waar het bloedverlies vandaan komt, en of de vrucht nog intact is.

In het geval van een miskraam zullen we je door het proces begeleiden om het zo zacht mogelijk te maken. We leggen je uit wanneer je ons moet bellen en geven je informatie mee over het proces. Heb je bloedverlies na de 12e week van de zwangerschap? Neem dan altijd contact met ons op.