+31610260103

32-37 Weken

Het derde en laatste trimester is al een paar weken geleden aangebroken. Je baby groeit nu snel en kan wel één tot twee kilo aankomen in de laatste weken. Je zult dit snel merken aan je buik, die nu hard groeit. Je voelt je kindje elke dag bewegen, waardoor het lichamelijk ook wat pittiger zal worden. Het kan zijn dat je last krijgt van bandenpijn of dat je wat vaker harde buiken hebt. Daarnaast gaat je kindje indalen wat kan zorgen voor een stekende pijn.
In deze periode kom je elke twee weken bij ons langs. We bespreken welke wensen en verwachtingen jullie hebben voor de bevalling, waar je wilt bevallen en op welke wijze je graag wilt bevallen.

Bevalplan

Tijdens 32 weken zullen we jullie uitleg geven en vragen om een bevalplan te schrijven. Door het schrijven van een bevalplan kan jij duidelijk aangeven wat je wensen zijn rond de bevalling en wat je wel en niet fijn vindt. Je geeft ook gelijk aan waar je het liefst wilt bevallen.

In Den Haag hebben we een ruime keuze aan mogelijkheden, maar je kan natuurlijk ook gewoon thuis bevallen. Als jullie het laatste aangeven aan de kraamzorg, zullen zij alles met jullie doorlopen qua benodigheden.

 

 

Daarnaast kan je kiezen voor het HMC Westeinde of het Haga ziekenhuis. In beide ziekenhuizen beval je met ons en een kraamverzorgster. Slechts een enkele keer zouden we moeten uitwijken naar één van de omliggende ziekenhuizen, maar ook dan gaan wij met je mee.

Maak een bevalplan zo eenvoudig en duidelijk mogelijk. Op deze manier is het ook duidelijk voor alle andere zorgverleners die bij je bevalling aanwezig zullen zijn. Rond 34 weken zullen we het beval plan samen bespreken.

Bekijk onderstaande links als voorbereiding op je bevalplan;

Groeiecho of liggingsecho

In het derde trimester kan het voorkomen dat er reden is om een groei echo te maken. Soms komt dit omdat er in het begin van de zwangerschap een bepaald zorgpad voor jou hebben uit gewerkt. Andere momenten kan het omdat wij twijfelen aan de groei van het kindje. Het kan bijvoorbeeld zijn dat wij tijdens het uitwendig onderzoek vermoeden dat het kindje iets te groot of te klein is, waardoor wij dit willen bevestigen met een groei echo. Een echo geeft nooit een 100% garantie, maar is wel nauwkeuriger dan uitwendig onderzoek.
Ook kan het zijn dat we niet 100% zeker zijn of het hoofdje van het kindje beneden ligt. Sommige kindjes (slechts drie tot vier procent) liggen nog met het hoofd bovenin de baarmoeder. Dat noemen we een stuitligging en kan problemen veroorzaken tijdens de bevalling. Wanneer we op de echo zien dat het hoofdje bovenin de baarmoeder ligt, zullen we met jullie bespreken of je het kindje zou willen laten draaien. Dat noemen we een uitwendige versie. Deze versies worden in het ziekenhuis gedaan. Afhankelijk van de hoeveelheid vruchtwater, de locatie van je placenta en of het je eerste of tweede kindje is, is het slagingspercentage ongeveer 40 tot 50%.