Baby & kraamtijd
En dan is het zover: Jullie kindje is geboren! Eindelijk kan je jouw kindje aanraken en in de ogen kijken. Nieuwe gevoelens en hormonen gieren door het lichaam. Er breekt een tijd aan waarin veel zal gebeuren. Vaak hebben ouders het gevoel niet goed voorbereid te zijn.
Lees daarom vooraf alvast meer informatie over de eerste week na de geboorte.
Kraamdagen
De kraamdagen zijn bedoeld om te wennen aan jullie pasgeboren kindje en om te herstellen van de bevalling. Er komt vaak veel op jullie af in de kraamtijd: borstvoeding/flesvoeding, gebroken nachten, luiers verwisselen, temperaturen van de baby, de baby in bad doen, bezoek ontvangen, zelf uitrusten van de bevalling, enz, enz. Uiteraard staan jullie hierin niet alleen.
Vanaf het moment dat je bevallen bent tot en met de achtste dag na de bevalling komt er een kraamverzorgster bij jullie thuis. Deze kraamverzorgster zal jullie in het begin helpen met o.a. de voeding en verzorging van de baby, zodat jullie aan het eind van de kraamweek de vaardigheden en het vertrouwen hebben om de zorg van jullie kindje zelfstandig op te gaan pakken.
Wij bieden volledige zorg aan na de bevalling met ons eigen kraambureau, genaamd Kraamzorg Margriet & Robin. Doordat ons kraambureau zich binnen onze praktijk bevindt, kunnen wij snel optreden bij ontwikkelingen. Wij blijven daarmee ook hoofdverantwoordelijke voor jullie zorg in de kraamtijd. Onze kraamverzorgsters brengen ons voortdurend op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.
Hebben jullie onze kraamzorg, dan hebben jullie tijdens de intake al informatie gekregen over de eerste week en de kraamtijd. Deze informatie kan je ook hier lezen:
- Instructies kraamweek
- Instructies van afsluiten van de kraamweek
Regeldingen
Het belangrijkste deze week is natuurlijk herstellen en genieten van jullie kindje. Toch zijn er een aantal dingen die je moet regelen:
- Kraamzorg bellen.
- Aangifte van geboorte bij de gemeente
- Jullie kind bijschrijven bij een van jullie zorgverzekeringen.
Hielprik
Als het kindje ouder is als 72 uur kunnen bij de hielprik uitvoeren. Voor de hielprik zijn enkele druppeltjes bloed nodig die wij opvangen op een speciaal daarvoor bestemd formulier. Het bloed wordt getest op ziektes die goed behandelbaar zijn als deze vroegtijdig opgespoord worden. Meer informatie kan je vinden in de brochures die je ontvangt bij de aangifte van jullie kindje.
Lichamelijk herstel
Het verschilt heel erg per vrouw hoe het lichamelijk herstelt na een bevalling verloopt. Vergelijk dus niet met anderen, maar ervaar hoe dit voor jou zal zijn. Belangrijk is om niets te forceren en stap voor stap fysieke activiteit weer op te pakken. Lees voor belangrijke tips de onderwerpen hieronder door.
Bekkenbodem
We raden je aan de volgende links te bekijken over het herstel van je bekkenbodem. Tijdlijn van een normaal herstel en oefeningen van buik en bekkenbodem na je bevalling.
Borsten
Je borsten veranderen in de zwangerschap en nog weer meer na je bevalling. Ook als je geen borstvoeding geeft kun je last krijgen van stuwing. Geef je wel borstvoeding dan zijn voorkomende klachten; pijnlijke tepels, tepelkloven, stuwing, harde plekken, borstontsteking. Naast onze zorg in de eerste week kun je extra zorg inzetten van een lactatiekundige voor voedingsproblemen.
Hechtingen
Veel vrouwen hebben na de bevalling een aantal hechtingen nodig na een scheur of een knip. Er wordt altijd gehecht met oplosbare hechtingen die in principe vanzelf loslaten. Een wond kan de eerste dagen nog pijnlijk en gezwollen zijn. Het beste wat je hiertegen kunt doen is paracetamol slikken, de wond schoon houden met schoon kraanwater/kamillenthee en de wond aan de lucht laten drogen door af en toe even met blote billen in bed te gaan liggen. Soms kunnen koelkompressen verlichting geven. Als na de eerste 2-4 dagen de zwelling wat afneemt is het goed om weer wat in beweging te komen en ook weer eens op een harde stoel te gaan zitten. Juist niet op een zwembandje! Door te bewegen stimuleer je de doorbloeding wat de wondgenezing ten goede komt. Na 6-7 dagen kan de wond wat ‘trekkerig’ gaan voelen, dit is een teken dat de wondranden goed tegen elkaar aan liggen en genezen! Mocht je een week na de bevalling nog ‘trekkerige’ klachten hebben van de hechtingen, dan kunnen wij deze voor je verwijderen.
Na een keizersnede heb je hechtingen in je buik welke meestal vanzelf oplossen. Een buikwond blijft wat langer pijnlijk waardoor bewegen de eerste dagen lastig kan zijn. Toch geld ook hierbij dat het goed is om op geleide van hoeveel je aankunt weer rustig aan in beweging te komen. Zelf naar de wc lopen of een keertje uit bed naar de woonkamer gaan is dan al heel wat!
Voor de volledige genezing van een wond staat zeker 6 weken, blijf gedurende de eerste weken dus rustig je activiteit opbouwen en forceer niets als je pijnklachten ervaart.
Psychische klachten
Het is natuurlijk niet niks, moeder worden, leven in een nieuw ritme, een bevallingservaring verwerken en accepteren dat je lichamelijke ongemakken ervaart. Daarbij komt dat je hormonaal uit balans kunt zijn na een bevalling. Bij veel vrouwen bereikt deze onbalans een piek op de 4e dag na de bevalling. Je kunt je dan emotioneel voelen, even somber zijn of verdrietig. Meestal geldt, geen paniek! Laat alle emoties komen en bespreek ze vooral met je partner, naasten, kraamverzorgende en/of met ons. Vaak merk je dat het in de loop van de dagen weer een stuk beter gaat. Als jij of de mensen om je heen merken dat het niet lukt om de balans in je emoties terug te vinden, laat het ons weten! Aanhoudende sombere gedachten of het uiten van gedrag dat je niet van jezelf gewend bent zijn signalen om hier wellicht wat hulp bij te krijgen. Een postpartum depressie komt voor bij 10-15% van alle kraamvrouwen en is dus zeker niet zeldzaam. Schaam je dus niet om hulp te vragen, dit kan bij ons of je huisarts.
Keizersnede
Het kan zijn dat je bent bevallen middels een keizersnede. Wellicht wist je dit van tevoren al, of dit besluit is tijdens de bevalling genomen. Hierdoor kan het zijn dat je veel vragen hebt over het herstel na een keizersnede. In onderstaande links vind je goede en betrouwbare informatie hierover. In het algemeen is het herstel na een keizersnede wat pittiger en duurt langer dan na een vaginale bevalling. Blijf dus minimaal 6 weken erg rustig aan doen, zoek de grens van je kunnen niet op en zorg dat je nog regelmatig plat gaat liggen. Voor meer informatie neem een kijkje op Ik ben bevallen met een keizersnede
Nacontrole
Als je wilt, kun je nog bij ons langskomen voor een nacontrole. Tijdens deze afspraak heb je de tijd om nog vragen te stellen of je zwangerschap of bevalling en voeren wij nog een aantal controles uit. Indien gewenst zal deze afspraak plaatsvinden rond zes weken na je bevalling.
Anticonceptie
Ondanks dat er niet altijd na vier weken alweer een menstruatie is kan je na de bevalling wel weer vruchtbaar zijn. Denk daarom goed na over de anticonceptie die je wilt gebruiken. Als je geen borstvoeding geeft kun je kiezen voor alle vormen van anticonceptie: condoom, spiraaltje, pil, de Nuvaring etc. Geef je wel borstvoeding? Dan zijn er nog genoeg opties, namelijk condooms, de pil, implanon of een spiraaltje. Het spiraaltje wordt wel pas 12 weken na de bevalling geplaatst. Bij verloskundigen praktijk margriet zijn wij gecertificeerd om zelf spiralen en de implanon te plaatsen. Wij zullen dit dan ook tijdens het kraambed met je bespreken.
Wil je aan de pil? Dan is het belangrijk een speciale pil te nemen, want de gewone pil heeft invloed op de kwaliteit van je borstvoeding. Cerazette is speciaal ontwikkelde pil voor vrouwen die borstvoeding geven.
Ben je geen cliënt in onze praktijk mag je ook altijd contact met ons opnemen voor meer informatie!