Wanneer bellen bij weeën

Een bevalling is altijd een spannend moment in je leven, ook al is het niet de eerste keer, voor zowel de vrouw als haar partner. Het is daarom belangrijk dat je goed weet wanneer je ons moet bellen als de bevalling dan ook daadwerkelijk is begonnen. We zullen dit ook uitgebreid met jou bespreken rond 34 weken zwangerschap. Het is dan ook altijd handig als je partner bij deze afspraak meekomt.
Het geen wat wij vertellen en hier onder staat vermeld geld vanaf 37 weken zwangerschap, begint de bevalling voor 37 weken moet je ons altijd direct bellen.

Weeën


Als je gaat bevallen van je eerste kindje

Vaak begint een bevalling met weeën. De weeën zullen eerst langzaam beginnen en langzamerhand krachtiger en vaker komen. Vaak twijfel je of het echt is begonnen. Als de bevalling echt is begonnen zullen de weeën regelmatig zijn en zal de kracht van de weeën toe nemen naar mate het langer duurt. Je kan altijd onder de douche gaan staan, nemen de weeën af dan zijn het waarschijnlijk voorweeën geweest. Worden de weeën krachtiger is het echt begonnen. Als de weeën 2 uur lang om de 5 minuten komen en de wee houd 1 minuut aan mag je ons bellen. Wij komen dan na dit telefoontje naar je thuis om te kijken hoeveel ontsluiting je hebt.

Als je gaat bevallen en het is niet je eerste kindje

Vaak heb je meer last van voorweeën dan bij de eerste zwangerschap. Ook kan het zijn dat de voorweeën regelmatig komen. Luister naar je lichaam, vaak voel jij het best of het echt is begonnen.
Als je weeën hebt die 1 uur regelmatig zijn om de 5 minuten en 1 minuut aanhouden, dan bel je ons.

Gebroken vliezen


Het kan ook zijn dat de vliezen breken zonder dat er weeën zijn. Belangrijk is om goed naar de kleur van het vruchtwater te kijken. Bij bruin, geel of groen vruchtwater is het belangrijk om direct te bellen, ook ’s nachts. Het betekent dat de baby in het vruchtwater heeft gepoept. Vanaf dat moment willen we graag de conditie van de baby beter in de gaten houden. Wij als verloskundigen hebben hier echter de middelen niet voor. Vandaar dat we op zo’n moment de gynaecoloog zullen bellen, die dan de bevalling verder zal gaan begeleiden. Als het vruchtwater gewoon helder van kleur is en het is ’s nachts, kun je gewoon rustig gaan slapen. Je hoeft dan niet te bellen. De volgende ochtend bel je ons tussen 9:00 en 9:30 uur en vertel je dat de vliezen zijn gebroken. Als het overdag is kun je ons wel direct bellen. Probeer altijd wat vruchtwater op te vangen in een glas of op wit maandverband.

Bloedverlies


Als je weeën hebt is het mogelijk, dat je wat slijmerig bloedverlies hebt. Dat is normaal. Het hoort bij het proces en dit voorspelt niet wanneer je bevalling gaat beginnen. Je hoeft niet te bellen. Het is wel belangrijk om direct te bellen als je ruim helderrood bloedverlies hebt, zoals bij een menstruatie.

Ongerustheid


Natuurlijk kun je altijd bellen als je het allemaal niet meer weet, als je je zorgen maakt of als je in paniek bent.Als je ons belt, spreken wij met je af wanneer wij bij je langskomen. Indien je in het ziekenhuis wilt bevallen kunnen wij besluiten om eerst bij jou thuis langs te komen of om je direct naar het ziekenhuis te gaan.