Vroedvrouw of verloskundige

Twee termen die vaak door elkaar heen worden gebruikt en die elke mama wel eens gehoord hebben. Wat is nu eigenlijk het verschil tussen een vroedvrouw en een verloskundige of zijn het synoniemen van elkaar?

Vroedvrouw

Bij een zwangerschap ben je op controle bij een medisch professional die de noodzakelijke controles uitvoert van mama en baby. Toch is er vaak onduidelijkheid waar je heen moet als je zwanger bent. Moet een zwangere naar een gynaecoloog, de huisarts, de verloskundige of de vroedvrouw? Het eerste aanspreekpunt bij het ontdekken van de zwangerschap dient men zich te richten op een verloskundige. Wees gerust, een vroedvrouw is hetzelfde als de verloskundige. Er zit slechts een taalverschil in de oorsprong van beide. Vroedvrouw betekent letterlijk “wijze vrouw”. Deze wijze vrouw begeleid je door de hele zwangerschap.

Verloskundige

Verloskundige is recenter uitgevonden als synoniem aan vroedvrouw. In het woord zit ‘verlossen’ wat doelt op het verlossen van de moeder tijdens een bevalling. In tegenstelling tot ‘vroedvrouw’ doelt de moderne versie zich meer op het bevallen. Ondanks de taalkwestie zijn beide termen gangbaar en is de functie onveranderd.

Binnen onze praktijk voeren onze vroedvrouwen alle controles uit om de gezondheid van mama en baby te monitoren. Dankzij onze echo-apparatuur kunnen we vaak meteen ook echo’s maken. In combinatie met onze kraamzorg verzorgen wij een totaal zorgbeleid om ouders volledig te begeleiden.