Anticonceptie, plaatsen van spiraal & implanon

Al enige tijd zijn alle verloskundigen in Nederland bevoegd om verschillende vormen van anticonceptie voor te schrijven. Dit betekend dat je niet meer naar de huisarts hoeft om een recept te krijgen voor je anticonceptie na de bevalling. Maar ook als je gewoon meer informatie wil over anticonceptie of een recept nodig hebt en je niet zwanger bent geweest kun je terecht bij de verloskundige.

Tijdens een afspraak kunnen wij je hierover alle informatie geven die je wenst. Heb je gekozen voor een bepaalde vorm van anticonceptie dan kunnen wij meteen een recept uitschrijven en kan je deze ophalen bij de apotheek.

Plaatsen van het spiraal

Bij verloskundigen praktijk Margriet kunnen wij de verschillende spiralen plaatsen. Je hoeft hiervoor niet al bekend te zijn bij ons in de praktijk. Je bent ook welkom indien je nog nooit zwanger bent geweest. We plaatsen ook regelmatig spiraaltjes bij jonge vrouwen en vrouwen met overgangsklachten.

De afspraak duurt ongeveer 30 minuten. Vóór de plaatsing doen we een inwendige echo om de ligging van je baarmoeder te controleren en een zwangerschap uit te sluiten. Vervolgens zullen we de spiraal plaatsen. Dit is vaak gevoelig en duurt een paar minuten. We adviseren je daarom ongeveer een uur van te voren 2x paracetamol of 1 ibuprofen in te nemen. Na de plaatsing kijken we weer met de echo of de spiraal goed is geplaatst.

Vanaf 12 weken na de bevalling kunnen wij een spiraal plaatsen. Dan is de baarmoedermond en de baarmoeder weer terug naar haar oude staat.

Na de plaatsing kun je een zeurend gevoel in de onderbuik hebben, die meestal van korte duur is. Daarbij kun je de eerste maanden wat onregelmatig bloedverlies hebben. De meest voorkomende klachten zullen wij bespreken in het gesprek op het anticonceptie spreekuur.

Verwijderen Spiraal

Voor het verwijderen van de spiraal kan je ook bij ons terecht. Je krijgt na het verwijderen, indien gewenst, meteen informatie over een eventuele kinderwens en gezond zwanger worden.

Implanon

Ook plaatsen wij in onze praktijk de implanon. Het implanon wordt ook wel het hormoonstaafje genoemd en wordt geplaatst in de bovenarm.  Wil je hier meer informatie over mag je ons altijd contacteren.

verloskundigen praktijk in monster

Logo verloskundigen praktijk Margriet