Plaats van bevalling

Sommige vrouwen weten al vanaf het eerste moment dat ze voor een thuisbevalling gaan, anderen gaan liever naar het ziekenhuis om hun kind te krijgen. Het advies van een goede verloskundige kan wellicht helpen bij het opstellen van het geboorteplan. Als je geen medische indicatie hebt, mag je zelf kiezen waar je wilt bevallen.
Over het algemeen verloopt de ontsluiting het beste als jij je op je gemak voelt. Het is belangrijk om goed na te denken wat jou het veiligste gevoel geeft. Als de bevalling echt begint vragen wij altijd nog een keer naar je keuze waar je wil bevallen. Soms is het ook goed om, voor jezelf, beide opties open te houden, zodat je niet erg teleurgesteld bent als het anders loopt dan gepland. Zowel thuis als in het ziekenhuis bevallen is veilig, maar beide kennen voor- en nadelen. Wij respecteren elke keuze die jij maakt.

Thuis bevallen


Nederland staat bekend als een Westers land waar nog veel thuisbevallingen plaatsvinden. De Nederlandse verloskundigen zijn goed opgeleid om bevallingen thuis te begeleiden. De zorg die je nodig hebt, is hier 24 uur per dag, 7 dagen per week beschikbaar. De infrastructuur in onze regio, maakt dat een ziekenhuizen altijd snel bereikbaar zijn. Wij passen strikte risicoselectie toe op elk moment van zorg. Dit maakt dat het veilig is om als gezonde zwangere onder onze begeleiding te bevallen, op de plek waar jij wilt. Bij een bevalling thuis, worden wij geassisteerd door de kraamverzorgster. Daarnaast hebben wij dezelfde instrumenten, zuurstof en medicatie bij ons als in het ziekenhuis, om voor moeder en kind, veilige zorg te kunnen bieden.

Het voordeel van thuis bevallen is dat je in je eigen vertrouwde omgeving bent, waar je zelf de omstandigheden bepaalt. Dit maakt dat je je vaak beter kunnen ontspannen. Je hebt dus zelf de regie in handen en dit maakt dat je je vaak beter kunt ontspannen. Ook voor een partner is het vaak prettig om thuis zijn/haar eigen gang te kunnen gaan. Na de bevalling zorgt de kraamverzorgster ervoor dat alles wordt opgeruimd, je kunt na de bevalling lekker onder je eigen douche en jullie baby wordt verzorgd. Jullie kunnen dan samen in je eigen bed rustig bijkomen en van je kind genieten. Wanneer er zich problemen voordoen tijdens of na de bevalling dan zal de verloskundige, de gynaecoloog of kinderarts consulteren en ervoor zorgen dat je zo snel mogelijk in het ziekenhuis terecht komt.

Besluit je om thuis te bevallen zullen wij altijd een huisbezoek inplannen om te kijken of het thuis veilig genoeg is om te bevallen. Vaak in het centrum van Den Haag is het niet altijd zo dat de ramen, op de verdieping waar je woont, groot genoeg zijn om een brancard door te vervoeren of dat de brandweer niet dicht genoeg bij jou huis komen. Wij zullen dan ook een goede selectie maken of wij het verantwoordelijk genoeg vinden om thuis te bevallen. Is niet het geval zullen wij dit vroegtijdig met jou bespreken.

Poliklinische bevalling


Als je in het ziekenhuis bevalt zonder medische indicatie, heet dat een poliklinische bevalling. Ook een poliklinische bevalling begint thuis. Wij overleggen met jou over het moment dat we naar het ziekenhuis gaan. Meestal is dat als de weeën goed op gang zijn gekomen en je meer dan 4cm ontsluiting hebt. Op het moment dat we besluiten om naar het ziekenhuis gaan, bellen wij naar het desbetreffende ziekenhuis om een verloskamer te regelen.

Tijdens de bevalling zal een kraamverzorgster aanwezig zijn om ons te assisteren tijden de bevalling. Soms moeten we bij drukte, uitwijken naar een ander ziekenhuis. Tijdens een poliklinische bevalling beschikken we over dezelfde instrumenten en hulpmiddelen als bij een thuisbevalling. Voor een poliklinische bevalling moet je vaak een eigen bijdrage betalen. De hoogte van deze bijdrage kan per zorgverzekeraar verschillen. Wij werken veel samen met het Haga ziekenhuis. Hier zal dan ook de bevalling plaats vinden als je kiest voor een poliklinische bevalling.

haga geboortecentrum - geen thuisbevalling