Onderzoeken in de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap zullen er verschillende onderzoeken plaatsvinden. Zo vragen wij al bij de eerste afspraak of je wil bloedprikken en om een echo te plannen om het termijn te bepalen. Daarnaast kunnen in de zwangerschap ook andere onderzoeken plaatsvinden. Hieronder vind je daar meer informatie over.

Bloedonderzoek


Tijdens de eerste controle zullen we je een verwijzing geven voor een uitgebreid bloedonderzoek. We doen dit onderzoek bij alle zwangeren zodat de zwangerschap zo goed mogelijk kan starten. Het bloed wordt geanalyseerd op:

   • bloedgroep/rhesusfactor
   • irregulier antistoffen
   • Hb (ijzergehalte), glucose (suikergehalte)
   • rubella (kinderziekte)
   • hepatitis B (leverziekte)
   • lues (sexueel overdraagbare aandoening)
   • hiv (sexueel overdraagbare aandoening)

Als je ± 30 weken zwanger bent zullen wij het Hb (ijzergehalte) herhalen. Er kunnen altijd in de zwangerschap nog andere bloedonderzoeken plaatsvinden maar deze zullen we dan ook uitgebreid met je bespreken als deze aan bod komen.

NIPT


De nipt is een bloedonderzoek die wordt gebruikt als screenings methode om downsyndroom, edwardssyndroom en patausyndroom op te sporen.

Je kan zelf kiezen om dit onderzoek te doen.

Graag informeren wij je over de mogelijkheden van prenatale screening. Heb je tijdens je eerste bezoek aan ons gezegd dat je  meer wilt weten over prenatale screening? Dan krijgt je hier een uitgebreid gesprek over (counseling).

Kijk voor meer informatie, folders en animatievideo’s op www.pns.nl de website over pre- en neonatale (na de geboorte )screeningen.

Echoscopie

Tijdens je zwangerschap heb je de mogelijkheid om een echo uit te laten voeren. De termijnecho wordt standaard uitgevoerd tussen 10-12 weken zwangerschap. Er is ook een mogelijkheid  om onderzoek naar lichamelijke afwijkingen te doen tijdens de 13 wekenecho en de 20 wekenecho.

Termijnecho
Bij de eerste controle berekenen we de uitgerekende datum aan de hand van je laatste menstruatie. Om te controleren of deze datum klopt maken we een termijn echo. Deze echo wordt gemaakt tussen de 10 en 12 weken, zodat we zeker weten wanneer je uitgerekend bent. Tevens kunnen we zien of het hartje klopt en of er sprake is van een meerlingzwangerschap.
De termijn echo vind plaats in onze praktijk.

13-weken echo en 20-weken echo
De 13/20-weken echo wordt ook wel structureel echoscopisch onderzoek (SEO) genoemd. Hoofddoel van de 13/20-weken echo is onderzoek naar de eventuele aanwezigheid van een open rug of een open schedel. Ook wordt er bij deze echo uitgebreid gekeken naar de ontwikkeling van de organen van het kind. Hierbij kunnen ook andere lichamelijke afwijkingen worden gezien. Verder wordt gekeken of het kind goed groeit en of er voldoende vruchtwater is.
De 13/20-weken echo is geen garantie voor een gezond kind. Niet alle afwijkingen worden gezien op de echo. De echo is geen verplicht onderzoek. Als er geen afwijkingen zijn gezien, kan dit een geruststelling zijn. Wanneer er wel een afwijking is gezien sta je voor een lastige beslissing. We verwijzen jullie dan naar een specialistische ziekenhuis om nogmaals een echo te laten maken. Zij kunnen jullie vertellen of er daadwerkelijk sprake is van een afwijking en wat het vervolgtraject wordt.

Kijk voor meer informatie, folders en animatievideo’s op www.pns.nl de website over pre- en neonatale (na de geboorte )screeningen.

Daarnaast kan het zijn dat wij het om medische redenen noodzakelijk vinden om nog extra echo’s te maken. Dat kunnen bijvoorbeeld groei-echo’s of liggingsecho’s zijn.