Na de eerste week

Bloedverlies


Bloedverlies kan nog gedurende 6 weken na de bevalling doorgaan en kan soms iets heftiger worden als je weer meer gaat doen. Je menstruatie komt vanzelf weer op gang. Wanneer dit gebeurt, verschilt van vrouw tot vrouw en als je borstvoeding geeft kan het soms wel eens helemaal wegblijven.

Anticonceptie


Ondanks dat er geen menstruatie is ben je na de bevalling wel weer vruchtbaar. Denk daarom goed na over de anticonceptie die je wilt gebruiken. Als je geen borstvoeding geeft kun je kiezen voor alle vormen van anticonceptie: condoom, spiraaltje, pil, de Nuvaring etc. Geef je wel borstvoeding, dan kun je condooms, pil, implanon of een spiraaltje prima gebruiken. Het spiraaltje wordt wel pas na 12 weken na de bevalling geplaatst. Wil je aan de pil, dan is het belangrijk een speciale pil te nemen, want onder invloed van de gewone pil kan de borstvoeding teruglopen. De Cerazette pil is speciaal ontwikkeld voor vrouwen die borstvoeding geven. Bij verloskundigen praktijk margriet zijn wij gecertificeerd om zelf spiralen en de implanon te plaatsen. Wij zullen dit dan ook tijdens het kraambed met je bespreken.
Ben je geen cliënt in onze praktijk mag je ook altijd contact met ons opnemen voor meer informatie.

Consultatiebureau


De gemeente geeft na dat je aangifte hebt gedaan, de geboorte van jullie kind door aan het consultatiebureau en deze zal met jullie contact opnemen voor een afspraak. Het consultatiebureau neemt na 10 dagen de zorg voor de baby van ons over. Het consultatiebureau houdt de groei en ontwikkeling van het kind in de gaten, zij geven het kind vaccinaties tegen kinderziektes en daarnaast kunnen ouders hier terecht met allerlei vragen over gezondheid, opvoeding etc. Kijk vast eens op de site van het consultatiebureau in Den Haag.

Naar buiten gaan


We adviseren om tot een week na de bevalling te wachten met naar buiten gaan met de baby. Na een week is het prima, mits je kindje overdag zonder kruik een stabiele temperatuur heeft. Kleed je kindje afhankelijk van het weer goed aan, maar niet te warm. Wel altijd een mutsje op zetten en eventueel de kinderwagen voorverwarmen met kruiken. Ga echter nooit aan de wandel met kruiken in de wagen.

Nacontrole


Als je wilt, kun je nog bij ons langskomen voor een nacontrole. Deze controle is niet verplicht, maar mogelijk wil je nog vragen stellen over de zwangerschap, de bevalling, het kraambed, bloedverlies, hechtingen etc. Wij helpen je dan graag. We plannen een controle op een dag ongeveer 5 à 6 weken na je bevalling. Maak de afspraak wel tijdig en bel ongeveer 4 weken na je bevalling naar de praktijk.