FOLIUMZUUR


Aan vrouwen die zwanger willen worden, wordt geadviseerd, om foliumzuur te gebruiken tot zij 10 weken zwanger zijn. Dit vermindert aanzienlijk de kans op een kindje met een open rug of open schedeltje. Dagelijks 1 tablet van 0,5 mg is voldoende. De foliumzuurtabletten zijn zonder recept verkrijgbaar bij de drogist of apotheek. Wanneer je een vitaminepreparaat voor zwangere vrouwen slikt, zit er vaak al foliumzuur in.
Indien je voorbij de 10 weken zwangerschap bent, mag je de foliumzuur tabletten gewoon opmaken en je mag zwangerschapsvitaminen gaan gebruiken als je dat nog niet deed. Foliumzuur helpt bij de opname van ijzer uit je voeding, teveel aan foliumzuur kun je niet krijgen want zelfs bij maximaal 1000 microgram per dag, is er geen risico op een teveel aan foliumzuur.

VOEDING


Tijdens de zwangerschap is het belangrijk vers, gezond en gevarieerd te eten. Eten voor twee is echt niet nodig. Tijdens een zwangerschap mag je ongeveer 12 tot 15 kilo aankomen. Deze kilo’s gaan er na de zwangerschap over het algemeen vrij gemakkelijk weer vanaf. Verse groenten en fruit zorgen voor vitamine en mineralen. Aardappelen, rijst, brood en pasta geven energie. Melk, kaas, eieren, vlees en vis leveren calcium en voorzien in de eiwitbehoefte van het groeiende kind en de moeder zelf. Door de zwangerschapshormonen verandert de structuur van je maag- en darmwand. Hierdoor wordt de doorstroming van het voedsel door het maag-darmkanaal vertraagd. Dit betekent dat je eten langer in je maag blijft zitten en het als “een blok op je maag” kan liggen.

Vaak helpt het om je eetpatroon wat aan te passen. Door in plaats van drie grote maaltijden te nuttigen op een dag, kan het prettiger zijn om vijf of zeven kleinere maaltijden te gebruiken. Op deze manier zorg je ervoor dat je maag niet leeg is (helpt tegen maagzuur en misselijkheid) en dat je maaltijd beter verwerkt wordt. Ook voorkom je zo de zogenaamde “suiker-dips”, een te lage bloedsuiker waar je erg moe van wordt. Door regelmatig gezonde tussendoortjes (met zo weinig mogelijk suiker) te nemen zul je je een stuk energieker voelen! Probeer – naast koffie, thee en andere drankjes- ongeveer per dag 2 tot 3 liter water binnen te krijgen.

Wat mag je niet eten?

  • In rauw vlees, ongewassen groenten en fruit kan een parasiet voorkomen die de infectie toxoplasmose kan veroorzaken. Zelf ervaar je de gevolgen van de infectie als een soort griep, maar als je vlak voor of tijdens je zwangerschap toxoplasmose hebt, kan je kind de infectie ook krijgen via de placenta. Bak vlees daarom goed door en was groente en fruit goed.
  • Zachte kazen, zoals brie en camembert, die van rauwe melk zijn gemaakt kunnen de listeria-bacterie bevatten. Dit is een darmbacterie die zeer schadelijk kan zijn voor ongeboren baby´s. Kazen die niet gepasteuriseerd zijn, kun je daarom beter niet eten (bij deze kazen staat op het etiket “au lait cru” vermeld of er staat “bevat rauwe melk”).
  • In lever zit veel vitamine A en een teveel aan vitamine A is niet goed. Eet daarom liever niet teveel lever tijdens de zwangerschap en niet meer dan 2 tot 3 keer per week een leverproduct.

Basislijst Voeding

  • Ontbijt

2-3 bruine boterhammen met margarine en beleg
glas melk
In de loop van de ochtend een tussendoortje

  • Lunch

3-4 bruine boterhammen met margarine en beleg
glas melk
In de loop van de middag een tussendoortje

  • Avondmaaltijd

3 opscheplepels rijst, aardappelen of pasta
4 opscheplepels groente
1 stuk vlees/vis (75 gram gebakken) min. 5x week, anders vleesvervanger
1 schaaltje vla of yoghurt
Indien 1-pansgerecht: 5 opscheplepels
In de loop van de avond een tussendoortje

  • 2 stuks fruit per dag
  • geen halvarine of light-boter
  • niet altijd voor magere belegproducten kiezen
  • minimaal 2 liter water drinken

ROKEN


We weten nog niet alles over zwangerschap en roken, maar een ding is zeker: wanneer je rookt, krijgt de placenta (moederkoek) minder bloed toegevoerd. Je ongeboren kind krijgt minder zuurstof en dat vertraagt de groei en verhoogt de kans op afwijkingen. Bij de geboorte weegt zo’n baby al gauw gemiddeld 200 gram minder: hoe meer de moeder rookt, hoe lager het geboortegewicht. Dat maakt het kindje kwetsbaarder: de sterftekans wordt er groter door. De kans op bloedingen in de placenta verhoogt tevens ook.
Niet alleen de groei, ook de verstandelijke ontwikkeling van een kind kan door roken worden beïnvloed.

Ook na de geboorte is het onverstandig te roken waar de baby bij is. Dit verhoogt namelijk de kans op wiegendood. Het enige dat er dus op zit als je je verantwoordelijkheid voor je kindje serieus neemt, is stoppen met roken. Dat is geen gemakkelijke opgave. Maar als uw (rokende) partner ook met roken ophoudt, wordt het misschien wat minder moeilijk. Helaas kan je tijdens de zwangerschap, als ondersteuning om te stoppen met roken, geen nicotinevervangers gebruiken. Meer informatie en tips omtrent stoppen met roken: www.helpeenstopper.nl
stoppen met roken

ALCOHOL


Gebruik van alcohol tijdens de zwangerschap kan schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Een erg gevoelige periode ligt in de eerste twee maanden van de zwangerschap. Maar ook daarna kan het kind schade ondervinden van de drinkgewoonte van zijn moeder. Uit onderzoek blijkt, dat hoe meer alcoholische consumpties je drinkt per dag, hoe ernstiger de effecten zijn. Uit deze onderzoeken komt niet naar voren, wat het precieze effect is van sporadisch alcoholgebruik in de zwangerschap. De gezondheidsraad adviseert daarom aan vrouwen, die zwanger willen worden, zwanger zijn, of borstvoeding geven, geen alcoholhoudende dranken te drinken.

DRUGS 


Van veel drugs is nog niet helemaal bekend welke schade het gebruik bij bevruchting, zwangerschap en/of borstvoeding toebrengt aan het (ongeboren) kind. Om eventuele schade zoveel mogelijk uit te sluiten, wordt aangeraden helemaal geen drugs te gebruiken als je zwanger wilt worden, zwanger bent of borstvoeding geeft. Wees er wel altijd open en eerlijk over, zodat wij kunnen beoordelen of extra zorg in de zwangerschap nodig is.

Softdrugs (cannabis/marihuana/wiet en hasj) kunnen een gezondheidsrisico zijn voor de zwangerschap en de baby, omdat de werkzame stof THC via de placenta bij de baby komt. Het is bekend dat het gebruik van softdrugs de schadelijke werking van andere genotsmiddelen, zoals alcohol, versterkt. Uit sommige onderzoeken blijkt dat baby’s van moeders die softdrugs hebben gebruikt tijdens de zwangerschap een lager geboortegewicht hebben. Na de geboorte blijkt dat sommige kinderen slechter scoren op cognitieve testen en vaker problemen hebben met concentratie.

Harddrugs zijn een groot risico voor je ongeboren kind. Cocaïne, ecstasy (XTC) en heroïne zijn zeer gevaarlijk. Afhankelijk van het soort drug kan je kindje een aangeboren afwijking of ontwikkelingsstoornis krijgen. Bij bepaalde drugs raakt het kindje al in de baarmoeder verslaafd en zal het na de geboorte ontwenningsverschijnselen krijgen waarvoor extra controle noodzakelijk is. Over paddo’s en smartdrugs is nog onvoldoende bekend. Zwangeren die regelmatig harddrugs gebruiken, wordt niet aangeraden zomaar te stoppen met de drugs. De baby kan dan ontwenningsverschijnselen in de baarmoeder krijgen en dit kan gevaarlijk zijn. Daarom wordt stoppen of afbouwen altijd onder begeleiding van een specialist gedaan. Wij zullen bij het gebruik van drugs altijd de gynaecoloog consulteren, om een goede begeleiding van de zwangerschap te garanderen.

Meer info beschikbaar op Drugsinfo.nl

voeding drug verboden tijdens zwangerschap

MEDICIJNEN


Gebruik je medicijnen, geef dan vroegtijdig aan bij je huisarts of specialist dat je zwanger wilt worden of zwanger bent. Sommige stoffen hebben al vroeg in de zwangerschap invloed op de ontwikkeling van je kind.
Bij pijnklachten of koorts kun je zonder gevaar paracetamol (zonder cafeïne en codeïne) gebruiken, maximaal 6 tabletten per dag. Als de tandarts tijdens de behandeling plaatselijke verdoving wil toedienen bestaat hier tijdens de zwangerschap geen bezwaar tegen. Informeer hem/haar wel over je zwangerschap, hij/zij zal dan een verdoving gebruiken zonder adrenaline.

Beweging


Het is goed om minimaal een half uur per dag te bewegen als je zwanger bent. Sport je voor de zwangerschap al, dan kun je gewoon blijven sporten. Maar houdt het wel veilig: luister naar je lichaam en breng je begeleider als je die hebt, op de hoogte. Wanneer je merkt dat het sporten klachten geeft, doe het dan rustiger aan of stop ermee. Sporten waarbij je risico loopt om iets tegen je buik aan te krijgen, of sporten waarbij je gemakkelijk met andere mensen botst of kunt vallen, zijn minder verstandig. Denk hierbij aan hockey, volleybal, skiën en voetbal. Duiken met zuurstofflessen wordt afgeraden.

WERK


Voor werk geldt in de zwangerschap hetzelfde advies als voor veel andere activiteiten: Luister naar je lichaam en ga niet over je grenzen heen. Als je je werk niet kunt uitvoeren zoals voor de zwangerschap, bespreek dit dan met je werkgever en evt. de bedrijfsarts/arbodienst. Kijk voor meer informatie over wet en regelgeving op de website van de rijksoverheid.

Tijdens de zwangerschap is het belangrijk om gezond en gevarieerd te eten. ‘Eten voor twee’ is niet nodig, maar lijnen tijdens de zwangerschap is niet verstandig. Gevarieerd eten en niet te veel snoepen tijdens de zwangerschap is belangrijk.