Zwangerschapscontrole

Wanneer de uitkomst van je zwangerschapstest positief is, kun je ons bellen voor het plannen van een eerste afspraak. Je kan je ook aanmelden via het aanmeldingsformulier. Wij zullen dan zo snel mogelijk contact met je opnemen om een afspraak in te plannen voor de zwangerschapscontrole.

Eerste controle


De eerste controle zal ongeveer een half uur in beslag nemen. Gedurende deze eerste afspraak zullen we nagaan hoe het gesteld is met de gezondheid van de (toekomstige) moeder, gezondheid van je partner en andere familieleden. We bespreken onder andere wat de eerste dag van de laatste menstruatie was, deze datum is nodig om een voorlopige uitgerekende datum te berekenen. Hoe je menstruatie-cyclus is verlopen en of er eventueel voorgaande zwangerschappen zijn geweest.
We gaan tijdens deze controle je bloeddruk meten, je wegen en berekenen wij jou BMI.
Als het eventueel al mogelijk is zullen wij trachten om te luisteren naar de harttoontjes van jou baby.

Verder krijg je van ons een verwijzing voor het bloedonderzoek en afspraak voor de termijnecho. Je krijgt informatiebrochures mee over de zwangerschap, Structureel Echo Onderzoek en prenatale screening. Over de laatste twee facetten zullen wij je ook counselen indien je hier meer informatie over wenst in een daarop volgende afspraak.

Belangrijk om mee te nemen naar de eerste zwangerschapscontrole:

  • pasje zorgverzekering
  • identiteitskaart
  • evt. uitslag echo’s

Vervolg controles


Een normale controle duurt gemiddeld een kwartier. We meten deze controle je bloeddruk en gewicht. We bepalen de groei van de baarmoeder en de baby. Vanaf ongeveer 28 weken kunnen we de ligging van je kindje bepalen. De laatste weken van de zwangerschap voelen we of het hoofdje in het bekken is ingedaald. Verder luisteren we elke controle naar het hartje. Bij alle controles heb je natuurlijk de mogelijkheid om vragen te stellen.

zwangerschapscontrole