Geboorteaangifte

De baby moet binnen 3 werkdagen na geboorte worden aangegeven. Dit gebeurt op het gemeentehuis van de plaats waar het kind geboren is. Je moet hierbij een legitimatie bewijs meenemen, het bewijs van geboorte (dat krijg je van ons of van het ziekenhuis) en jullie trouwboekje of het bewijs van erkenning. De gemeenteambtenaar maakt dan een akte van geboorte op. Dit is het bewijs dat een kind geboren is. Het kind wordt na de geboorteaangifte opgenomen in de basisregistratie personen (BRP) en krijgt direct een burgerservicenummer (BSN).

De volgende personen mogen aangifte doen:

  • de vader of de moeder;
  • iemand die bij de geboorte aanwezig was, bijvoorbeeld een vriend of familielied. Let op: dit mag alleen als de ouders geen aangifte kunnen doen;
  • een medebewoner van de woning waar het kind geboren is. Let op: dit mag alleen als er niemand bij de geboorte aanwezig was;
  • als er niemand bij de geboorte aanwezig was: het hoofd van het ziekenhuis of de kliniek. Let op: dit mag alleen als er niemand bij de geboorte aanwezig was.

Aangifte doen van een geboorte kost niets. Wel betaalt u kosten als u een afschrift van de geboorteakte wilt. Informeer hiernaar bij uw gemeente.

Geboorteakte bij geboorteaangifte

Bij de geboorteaangifte wordt er een geboorteakte opgemaakt. In dit geboortebewijs staan de namen van uw kind. Komt u er later achter dat de naam van uw kind verkeerd gespeld is? Dan kunt u de fout in de geboorteakte laten verbeteren.

Meer informatie te vinden op de website van Rijksoverheid en gemeente Den Haag.

Afbeelding gemeente den haag